Natuurgeneeskunde Tilburg

Wonden verwijzen naar de genezing van lichamelijk letsel. Er zijn vele manieren waarop mensen verwondingen oplopen. Wonden kunnen worden veroorzaakt door messen, geweren, vallen en scherpe voorwerpen. Wonden kunnen ook levensbedreigend zijn, veroorzaakt worden door traumatisch letsel aan weke delen of hersenen, of veroorzaakt worden door ongevallen tijdens de kindertijd. Met honderdduizenden knieoperaties per jaar in de Verenigde Staten is de kans op wondinfecties vaak een ernstig probleem, vooral voor geriatrische patiënten. Bovendien kunnen wonden na operaties geïnfecteerd raken.

De afbraak van weefsel, slechte bloedcirculatie, erfelijkheid en slechte voeding dragen allemaal bij aan het ontstaan van wonden. Genezing is een complex proces dat afhankelijk is van de eigen genezingskracht van het lichaam.

Weefsels beginnen af te sterven wanneer zij verstoken blijven van zuurstof en voedingsstoffen. Dit leidt tot een proces dat necrose wordt genoemd. Bij sommige wonden kan het maanden duren voor ze genezen zijn. Het kan tot een jaar duren voor een diepe wond volledig is genezen en het kan tot twee jaar duren voor een licht gewond lichaamsdeel is genezen. In het algemeen kan het zesentwintig weken duren voordat een wond bij een volwassene volledig genezen is, en kan het eenentwintig weken of langer duren voordat wonden bij een pasgeborene of een jong kind genezen zijn.

De genezing begint bij de hersenen en het ruggenmerg. In deze gebieden komen endorfines vrij, hormonen die de stemming, pijn en prestaties verbeteren. Deze hormonen zijn ook verantwoordelijk voor het geheugen, het denkvermogen en het gevoel van welzijn. Het centrale zenuwstelsel speelt ook een belangrijke rol bij wondgenezing. Pijn en ontsteking worden verlicht door de hormonen van de hersenen. De neuropeptiden stimuleren het immuunsysteem om het proces van immuniteit te beginnen. Ontsteking vernietigt in feite weefsel, en zwelling is een van de waarschuwingssystemen van het lichaam. Wanneer het lichaam ontstoken is, werken de geest en het lichaam samen om de ontsteking te beheersen en te genezen.

De natuurgeneeskunde krachten van het lichaam zijn op hun plaats om elementen voor de productie en regeneratie van cellen op te slaan en te stimuleren. Nadat de cellen zijn aangemaakt, moeten ze worden beschermd tegen de omgeving. Veel van de natuurlijke afweerstoffen van het lichaam beschermen het wondbed. Zo is vitamine K de belangrijkste bescherming van het lichaam tegen infecties, omdat het via de darmen en bloedvaten wordt opgenomen. Bovendien heeft het lichaam zijn eigen zonnefilter, vasopressine genaamd, dat wordt gebruikt om de huid tegen trauma te beschermen. Deze chemische stof bestaat ook in de vorm van vrije radicalen, die weefsel vernietigen.

Het negatieve milieu moet ook uit het lichaam worden verwijderd om wondgenezing mogelijk te maken. Dit betekent dat de antibiotica moeten worden gestopt voordat het lichaam met zijn genezingsreactie begint. Kankercellen, kwaadaardige melanoomcellen genoemd, worden er ook van weerhouden te groeien of zich te delen. Het gebruik van pindakaas op kwart sterkte in melk is een manier om deze abnormale cellen volledig te verwijderen.

Terwijl peptiden de basisbouwstenen voor het lichaam zijn, speelt erfelijkheid ook een sleutelrol bij de wondgenezing. Er is een onderzoek naar aderverkalking dat aantoont hoe genexpressie op één specifiek gebied van DNA het hele lichaam kan beïnvloeden.

Er wordt onderzoek gedaan naar de rol die genexpressie zou kunnen spelen bij wondgenezing. Daarnaast wordt ook aangetoond dat er manieren zijn om genexpressie te controleren en dat dit kan worden bereikt door dieet, omgeving, en zelfs de snelheid van genezing.

In de komende jaren zal er voortdurend worden geïnnoveerd in oplossingen voor wondgenezing. Het is niet mogelijk om elke ziekte te stoppen, maar maatregelen die we vandaag nemen, kunnen helpen om veel ziekten op afstand te houden. En wat denk je, de toekomst ziet er nog rooskleuriger uit.

Volgende:

Raadpleeg altijd uw arts als u behandelingen voor wonden zoekt.